BREAKING NEWS

Nora Danish Sedih Dengan 'Bajet Gula-gula Pilihanraya' Yang Terakhir Dari Najib!!

'Hot Mama' Nora Danish (Gambar Hiasan)


KUALA LUMPUR, 28 Sept : Pemimpin dan MP Pakatan Rakyat menyifatkan belanjawan 2013 yang dibentangkan oleh Kerajaan Pusat hari ini sebagai “belanjawan pilihanraya” yang bertujuan membeli sokongan rakyat dengan banyak pemberian secara sekali atau “one-off”.
Antara pemberian “one-off” di dalam belanjawan itu adalah memperbesarkan Bantuan Satu Malaysia (BR1M) kepada individu bujang sebanyak RM 250 sebulan dan rebat RM 200 telefon pintar untuk belia berumur 21 -30 berpendapatan RM 3,000 ke bawah.
Belanjawan yang dibentangkan oleh Menteri Kewangan Datuk Seri Najib Razak, berjumlah RM 251.6 bilion.
Defisit negara daripada perbelanjaan belanjawan itu dianggarkan pada paras empat peratus dari keluaran dalam negara kasar (KDNK) bagi 2013.
Manakala Belanjawan Alternatif Pakatan Rakyat yang diumumkan pada Sept 26, memperuntukkan RM 234 bilion dengan defisit yang berjumlah 3.5 peratus dari KDNK.

Berikut adalah petikan respons dari Pemimpin dan MP Pakatan Rakyat :

 Datuk Seri Anwar Ibrahim,Ketua Pembangkang

Belanjawan biasanya memberikan unjuran berdasarkan senario antarabangsa dan keupayaan domestik.

Kedua-dua ini nampak tak disentuh sangat tapi nampak beberapa gimik politik yang agak keterlaluan.

Tentunya ada beberapa isu kita boleh jawab umpamanya disentuh tentang perumahan yang besar tetapi tidak pernah dicapai seperti kita harapkan."


Lim Guan Eng,Ketua Menteri Pulau Pinang 


Jelas bajet ini bajet pilihan raya kerana ia tidak mengambil kira keadaan fiskal atau keadaan kewangan negara.

Kalau kita lihat belanja tahun lepas ia telah lebih belanja RM20 bilion, Kalau kita lihat. Hutang naik 456 bilion tahun lepas kepada 502 bilion untuk akhir tahun ini.

Jadi jelas ia bajet pilihan raya untuk beli undi tapi kita harap bukan sekadar beli undi tapi menjadikan kroni-kroni kaya sahaja.

Kita lihat di sini yang dapat manfaat kroni-kroni dengan projek yang dijanjikan.

Kita lihat kalau tahun depan Pakatan menang ini mungkin akan buat kita lebih susah lagi.'Tan Sri Khalid Ibrahim,Menteri Besar Selangor

Ia (belanjawan) masih berkisar soal isu makro dan bukan isu-isu berkaitan rakyat. MP Sungai Petani Johari Abdul
  
“Ianya lebih kepada bajet betul-betul untuk PRU. Kita jangka PRU akan berlangsung Februari depan.
“Maknanya Januari org akan dapat BRIM termasuk orang muda, kemudian PRU akan diumumkan.”

 

 MP Kuala Selangor Dr Dzulkefly Ahmad“Jelas bahawa bajet PM seolah-olah tidak mengambil latar belakang fizikal dan hanya disusun untuk mendapatkan undi.
“Perbelanjaan sepatutnya bertanggungjawab dan ini sebaliknya (bajet Kerajaan).
“Segala pemmberian ‘one off’ bermakna Najib hanya mahukan undi untuk PRU.”MP Kubang Kerian Salahuddin  “Asas kekuatan ekonomi tidak disentuh secara kukuh dalam bajet kali ini.
“Kena kembali kepada asas dan pecahkan sistem monopoli.
“Bajet PR lebih bersifat fundemental dan punya objektif yang kukuh untuk menyelesaikan masalah rakyat jika memilih PR.”MP Pokok Sena Mahfuz Omar“Bajet panik kerajaan kerana ianya berasaskan pemberian yg diumumkan dan diakhirnya memang menyeru harapan rakyat supaya bagi peluang kepada Umno-BN sekali lagi.
“Kerajaan panik dengan gelombang kebangkitan rakyat. Bajet yang tidak mengenengahkan reformasi kepada struktur ekonomi.
“Ada lagi unsur ketirisan dan nak kayakan kroni bukan untuk rakyat. Dengan hutang negara telah mencecah RM476billion hutang negara, kerajaan masih tidak mengemukakan langkah untuk membawa pulang semula RM1.08 triliion ke dalam negara.”


Datuk Seri Najib Razak menawarkan “gula-gula” dalam Bajet 2013 hari ini, menggunakan RM3 bilion wang pembayar cukai untuk pemberian wang tunai kepada keluarga berpendapatan kurang daripada RM3, 000 dan bonus 1.5 bulan untuk 1.4 juta penjawat awam dalam apa yang dilihat sebagai bajet pilihan raya sebelum pilihan raya akan datang, perlu diadakan menjelang pertengahan 2013.

Perdana menteri yang juga menteri kewangan juga memberikan RM250 bagi yang belum berkahwin dan berumur 21 tahun ke atas dan berpendapatan kurang daripada RM2,000, yang membentuk seramai 3 juta pengundi baru dalam pilihan raya umum (PRU) akan datang.

Pelajar-pelajar sekolah juga akan mendapat RM100 setiap seorang dari Putrajaya tahun depan manakala RM1.2 bilion telah diperuntukkan untuk golongan tua, kanak-kanak, pekerja kurang upaya dan mereka yang mempunyai penyakit kronik di bawah Program Kebajikan 1Malaysia.

Najib juga mengurangkan satu peratus cukai pendapatan bagi yang berpendapatan RM50,000 pendapatan bercukai setahun, menyediakan bantuan kecil kepada 1.2 juta pembayar cukai dalam negara yang mempunyai rakyat seramai 28 juta.

Tetapi Barisan Nasional (BN) memotong subsidi gula sebanyak 20 sen/kg, meninggalkan subsidi sekarang pada 34 sen/kg, menurunkan bil subsidi gula kepada RM278 juta pada harga semasa.

Kerajaan juga akan membelanjakan RM1.9 bilion untuk membina 123,000 unit perumahan untuk mereka yang berpendapatan antara RM3,000 dan RM5,000.

Antara beberapa tajuk lain rancangan perbelanjaan kerajaan seperti:—

- RM500 juta akan diperuntukkan untuk projek Kehidupan Sungai bagi membaikpulih Sungai Klang

- RM 9 billion untuk Mass Rapid Transit (MRT)

- RM 200 juta untuk Dana Industri Halal

- RM 1 billion untuk perusahaan kecil dan sederhana (SMEs) Bumiputera

- Pencen minimum ditingkatkan dari RM720 ke RM820 bagi yang berkhidmat sekurang-kurangnya 25 tahun

- RM38.7 billion untuk meningkatkan kualiti pendidikan negara dengan tambahan RM 500 juta untuk melatih guru bagi subjek penting seperti Bahasa Inggeris, Bahasa Malaysia, Sains dan Matematik

- Geran dan insentif untuk memulakan tadika dan pusat jagaan kanak-kanak dengan RM1.2 billion peruntukan bagi pembangunan pendidikan pra sekolah

- RM1billion untuk membaik pulih sekolah
RM400 juta untuk sekolah kebangsaan dan RM100 juta untuk sekolah Cina, Tamil, agama, berasrama penuh dan MRSM

- “Skim Rumah Pertama Saya” had pendapatan bagi pinjaman individu meningkat dari RM3, 000 hingga RM5, 000 sebulan, dan sehingga RM10, 000 bagi pinjaman bersama pasangan berkahwin.

- Had bagi pengecualian duti setem bagi rumah dinaikkan daripada RM350, 000 hingga RM400, 000. Pengecualian ini juga diperluaskan sehingga Disember 2014

- Cukai keuntungan hartanah meningkat daripada 10 peratus kepada 15 peratus untuk hartanah yang dijual dalam tempoh dua tahun dari tarikh pembelian, dan daripada 5 peratus hingga 10 peratus bagi hartanah yang dijual antara dua dan lima tahun.

- Nilai Baucer Buku 1 Malaysia untuk pelajar meningkat daripada RM200 kepada RM250.

- Pelepasan cukai untuk pendidikan tinggi meningkat daripada RM4, 000 kepada RM6, 000.

- Pelepasan cukai dua kali ganda bagi Skim Simpanan Pendidikan Negara, daripada RM3, 000 kepada RM6, 000.

- Dua puluh peratus diskaun ke atas pembayaran penuh pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) antara 1 Oktober 2012 dan 30 September, 2013.

- Sepuluh peratus diskaun ke atas ansuran pembayaran balik tetap pinjaman PTPTN.

-FELDA akan membina 20,000 unit perumahan bernilai RM1.5 bilion di 5,000 ekar tanah FELDA. 

2 comments :

 1. Budget katun. Yang kaya makin kaya yang miskin makin miskin cth: Proses pinjaman perumahan Rm 1000 :RM 1
  Orang kaya pinjam 300,000 bayar RM 300. Orang miskin pinjam RM 60,000 bayar RM 60.
  Dalam budget ni Orang kaya pinjam 300,000 bayar RM 100
  Orang miskin pinjam RM 60,000 pun bayar RM 100
  Harga perlindungan Takaful/Insurans antara penjaja, Nelayan dan petani berbeza. Perlidungan Penjaja hanya RM5000 saja.
  Implimentasi tambang separuh harga ?
  Kartun la betul. Gula naik teh tarik pin naikwalaupun teg tarik guna susu. Semua makanan akan mahal. Gila naik RM 0.20 tapi makanan dan minuman akan naik Rm 0.50 tengoklah nanti. Entahlah.... inilah budget PM 1 Malaysia

  ReplyDelete
 2. Aku tau pasal apa Nora Danish sedih... dia tak layak dapat BRIM bujang, tak layak dapat BRIM bekeluarga, tak layak dapat bantuan buku, tak layak beli handphone... dalam banyak segi memang patutpun dia sedih.

  ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails