BREAKING NEWS

Peneroka Felda Kena Tipu Hidup-Hidup Tandatangan 'Borang Pinjaman Bank Kosong'Duit Setiap Peneroka di kebas sebanyak RM300 ribu seorang, ini dilihat pd kes Kadar Perahan yang di palsukan % nya... Peneroka pula bersorak RIANG RIA setelah dapat (balik) wang (yg di kebas) sebanyak RM15 Ribu. Walhal Sebenarnya peneroka telah rugi (RM300K - RM15K =) RM285K...nmpak sangat peneroka kena tipu dgn felda apabila diminta sign borang pinjaman bank kosong dlm bahasa inggeris yg peneroka sendiri tidak fahami kandungannya dn sign surat tanggung kerugian tanpa diperjelaskan risikonya dlm keadaan tergesa-gesa...dlm borang tersebut jg tidak tercatat jumlah pinjaman yg dipohon dn tiada jadual pembayaran semula...adalah jelas peneroka dipaksa menandatangani borang pinjaman walaupun prospektus masih lg dipamerkan...sepatutnya generasi kedua peneroka felda dapat 10ekar tanah dgn nilai tanah dalam RM1.2 juta tp dia bg RM15 ribu jer...kesian peneroka ditipu hidup2 oleh najib dn felda..
     
Adakah berbaloi gula-gula one off seperti ini? Berapa lama lagi BN nak bermain politik dengan taktik lama untuk mendodoikan rakyat agar terus menyokong mereka?

Atau ini dilakukan untuk 'menutup mulut' peneroka agar jangan mempersoalkan keghairahan Kerajaan menyenaraikan Felda Global Venture di Bursa Malaysia? Penipuan mereka melalui 7 buah Bank iaitu CIMB,BIMB,Maybank, OCBC, Am Islamic Bank, Muamalat dan Affin Bank yang diperalat membiayai pinjaman tawaran saham FGVH sangat ketara.
Borang pinjaman yang dikosongkan jumlah pinjaman, interest 5 peratus, borang dalam bahasa Inggeris, tidak ditaklimatkan isi kandungannya dan tidak dinyatakan risiko kerugian seperti 'Surat Tanggung Kerugian' adalah antara penipuan dan pengkhianatan kepada para peneroka!

125 peneroka Felda adalah sebahagian daripada ribuan lagi peneroka yang telah tertipu kerana menandatangani Borang Perjanjian Pinjaman yang mereka tidak tahu apa-apa.
Mereka tidak dapat membezakan antara 'durian runtuh' dengan pinjaman saham FGVH. Mereka memfailkan Injunksi di Mahkamah Tinggi Seremban semalam kerana teramat bimbang daripada risiko pinjaman yang boleh sahaja TERGADAI aset mereka.

Perdana Menteri beri jaminan tanah peneroka tidak akan tergadai. Adakah PM tidak membaca hampir 70 mukasurat dalam Borang Pinjaman FGVH yang secara jelas dinyatakan dengan terperinci nasib peneroka jika harga saham merudum dan segala risiko di tanggung Peneroka?

Adakah PM tidak mengambil iktibar nasib Felda Cahaya Baru, Felda Sg Buaya, Felda Labu Johnson dan Sendayan yang hilang tanah mereka dan hidup menderita seperti pepatah 'menang sorak kampung tergadai'?

Mana pergi pemimpin BN tatkala Amanah Saham Negeri-negeri gulung tikar hingga menyebabkan rakyat hilang harta dan diisytiharkan muflis kerana meminjam bank untuk melabur?

Amanah Saham Johor adalah bukti yang amat jelas. Adakah PM, Ahmad Maslan dan Isa Samad boleh beri jaminan bertulis yang saham FGVH tidak rugi sepertimana nasib pelabur Amanah Saham Negeri-negeri dan juga saham-saham lain seperti KUB, BERNAS dsbnya?

PM tidak perlu sebut ' haram jadah' yang di ulang dua kali dalam ucapannya tadi kalau dia rasional. Datuk Ahmad Maslan tidak perlu hentam dan cabar saya seperti diungkapkannya tadi. Kenapa terlalu marah hingga tega memaki hamun di hadapan khalayak ribuan warga Felda.
Sebagai pemimpin biarlah ada wawasan. Peneroka Felda sudah ada tanah dan rumah. Untuk survive, telah memadai. Daripada 1.6 juta warga Felda, 65 peratus adalah generasi kedua. Ini tempoh peralihan yang sangat kritikal untuk mereka.

Oleh: Kerabu Bersuara

3 comments :

  1. ayuh bangkitlah wahai warga felda yang bermaruah!

    keris mas sejati!

    ReplyDelete
  2. Bagaimana mahu suarakan dan bawa keadilan pada warga peneroka felda? Sekarang warga tua peneroka di tipu hidup-hidup oleh talibarut dalam felda yang merompak warga-warga emas ini, sehinggakan ibu saya sendiri pulang jln kaki tanpa 1 sen gaji di terima december 2014.

    Penipuan terus berlaku dan mereka pula berseronok tanpa memikirkan nasib golongan tua yang susah

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails