BREAKING NEWS

Sumpahan Ketua Wanita MCA Bangkitkan Kemarahan Masyarakat Cina

Datuk Heng Seai Kie,  Ketua Wanita MCA

 

Ketua Wanita MCA Datuk Heng Seai Kie jelas perlu mempelajari penggunaan media sosial selepas membuat "sumpahan" di akaun Facebook miliknya yang telah menimbulkan kemarahan masyarakat Cina.

Walaupun cuba untuk menyemai semangat patriotik, beliau telah mengutuk ahli-ahli politik Pakatan Rakyat dan melabelkan mereka sebagai pengkhianat di mana generasi itu perlu dihapuskan.

Seai Kie berkata demikian ketika ahli-ahli politik Pakatan itu yang mencerca kerana didakwa menyemarakkan emosi keluarga warga China yang menjadi mangsa tragedi MH370 itu.

Seai Kie bukan sahaja perlu memohon maaf bagi kutukan jahat beliau tetapi perlu berhenti politik sama sekali untuk kelakuan tidak wajar beliau mengheret keluarga musuh-musuh politik beliau ke dalam kontroversi.

Sekiranya beliau enggan meminta maaf dan meletakkan jawatan, MCA perlu segera mengambil tindakan tatatertib terhadap Seai Kie. Adakah mengutuk keluarga kini budaya MCA?

Sumpahan Heng pada Ahli Parlimen pembangkang dan keluarga mereka adalah semata-mata tidak boleh diterima dan tidak wajar terutama sejak beliau bertindak balas kepada khabar angin.

Seai Kie baru-baru ini mendapat perhatian media ketika berucap dalam bahasa Cina mengenai dakwaan bahawa DAP dan PKR sedang menyalakan sentimen warga China sejak pesawat MAS Boeing 777 yang hilang membawa 239 penumpang dan anak kapal.

Status Facebook penuhnya menyatakan: "Difahamkan keluarga Cina nahas kapal terbang  begitu marah hari ini kerana DAP dan PKR telah memasuki platform media terbesar di China iaitu menerusi aplikasi sosial interaktif WeChat dan Weibo.

"Beberapa hari mereka telah menggunakan kedua-dua platform untuk menyebarkan khabar angin dan menyebabkan kekeliruan emosi kepada keluarga membuat seluruh China memperkecilkan dan keraguan kerajaan kita. Pegawai  China mendapat maklumat mereka daripada WeChat dan Weibo.

"Jika ia benar, DAP dan PKR demi agenda politik mereka sendiri telah menjadi pengkhianat yang mencemarkan nama baik negara kita sendiri tanpa teragak-agak mereka perlu dikenakan hukuman berat dengan 'sembilan generasi terhapus'".

Beliau kemudian memberitahu akhbar berbahasa Cina, Sin Chew Daily bahawa bahagian pertama mesej  khabar angin itu telah diluluskan kepada beliau oleh rakan dan dimemuatnaik ayat tersebut menggunakan istilah-istilah dimuatkan dalam status laman Facebook miliknya seperti memanggil Ahli Parlimen Pakatan pengkhianat dan menghapuskan mereka dan keluarganya.

Walau bagaimanapun, beliau mempertahankan tindakan beliau dan berkata bahawa ahli DAP Nga Kor Ming dan ahli-ahli Pakatan yang lain tidak perlu bertindak balas terhadap kenyataan beliau jika tuntutan itu tidak benar.

Kenyataan "penghapusan sembilan generasi" 'adalah kata-kata yang tidak sepatutnya diucapkan dan dipandang ringan kerana ia adalah hukuman yang muktamad semasa era empayar China di mana semua keluarga dan penyokong pesalah itu akan dibunuh atau dikutuk dengan kematian.

Adakah Seai Kie menyokong penggunaan keganasan terhadap Ahli Parlimen pembangkang dan penyokong mereka jika mereka telah mengkritik usaha kerajaan dalam membawa misi mencari dan menyelamat untuk mencari pesawat yang hilang?

Dia gagal untuk menunjukkan bukti bahawa DAP dan PKR berada di belakang mereka menyebarkan khabar angin kerana didakwa membangkitkan emosi kemarahan rakyat China dengan sengaja.

Tidak syak lagi bahawa carian untuk MH370 adalah satu tugas yang amat sukar dan tertekan dengan tekanan dijangka akan terus meningkat.

Ia juga boleh difahami bagi rakyat Malaysia untuk merasakan keperluan untuk bersatu pada satu matlamat yang sama apabila negara-negara lain seperti China telah menuduh kerajaan kurang pengalaman dalam menangani krisis.

Seai Kie juga berkata rakyat harus bersatu bersama-sama dalam masa krisis dan bukannya dipengaruhi atau terpengaruh oleh "ahli-ahli politik yang tidak bertanggungjawab".

Tetapi beliau tidak mengamalkan sikap 'double standard' dengan cuba untuk menjaringkan beberapa mata politik dengan tragedi ini?

Heng perlu tahu lebih baik daripada memetik khabar angin yang diedarkan oleh rakan-rakan dan rakan-rakan yang berbincang mereka di media sosial terutamanya apabila beliau juga berkata alam maya atau internet adalah penuh dengan teori-teori spekulatif.

Kenyataan keterlaluan beliau dan kekurangan bukti telah merosakkan lagi imej politik MCA. Satu keajaiban bagaimana MCA akan bertindak jika itu sumpahan itu dilontarkan kepadanya semula oleh pembangkang.

Oleh Cindi Loo

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails