BREAKING NEWS

Tahniah!! Najib Terpilih Menjadi Ikon 'Demokrat Palsu' Kebanggaan 1Malaysia
penjilat2 kementerian luar janganlah bersedih sangat..bawa2 le bertenang..cuba tanya SPR,PDRM,SPRM dan Peguam Negara abdul gani 4tahil betul tak tuduhan yg dibuat oleh ketua biro Beijing Mark Mackinnon tu..nampaknya isu ini akan menjadi malapetaka buat najib dn mencalarkan imej kosmetik ala2 pemimpin paling suci yg cuba ditampilkan oleh najib kpd rakyat 1malaysia selama ini..isu ini juga akan melambatkan lg pru ke 13 kerana najib akan kehilangan tarikh yg sesuai utk mengumumkan tarikh pru yg ke 13..nasib ko lah najib..nampaknya imej ko lebih buruk dari imej pak lah..imej buruk ko tu setanding dgn mahafiraun aje..Kementerian Luar sedih dengan artikel dalam akhbar Kanada yang mengkategorikan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai "demokrat palsu", dengan meletakkannya sebaris dengan autokrat lain dunia.

Tulisan itu, bertajuk "A 21st-century checklist of the new autocrats" disiarkan pada 8 Jun oleh The Globe and Mail.Ia ditulis oleh ketua biro Beijing Mark Mackinnon, pemenang anugerah kewartawanan yang sudah mewawancara sebahagian pemimpin paling kontroversi dan terkemuka di seluruh dunia.

Antara mereka, ketua pembangkang Burma Aung San Suu Kyi, bekas pimimpin Soviet Mikhail Gorbachev, bekas perdana menteri Thailand Thaksin Shinawatra, Presiden Israel Shimon Peres dan Raja Abdullah daripada Jordan.

Dalam artikelnya, Mackinnon mengelaskan autokrat dalam empat kategori - demokrat palsu, egois gila, populis ganas dan kapitalis tanpa perasaan.

Najib dimasukkan dalam kategori pertama bersama Presiden Rusia Vladimir Putin, Presiden Palestin Mahmoud Abbas, Presiden Algeria Abdelaziz Bouteflika, perdana Menteri Ethiopia eles Zenawi dan Perdana Menteri Kambodia Hun Sen.

Bekas pemimpin yang pernah dikelaskan dalam kategori itu bekas presiden Yugoslavia Slobodan Milosevic dan bekas presiden Mesir Hosni Mubarak.

Mackinnon menulis, pemimpin ini "mengadakan pilihan raya tetapi tiada hasrat memberikan kuasa" dan "penentang politik seriusnya dipenjara dan parti mereka diharamkan atas alasan teknikal".

SUMBER

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails