BREAKING NEWS

Negeri Selangor Menjadi 'Mangsa Politik Haram Jadah' Umno/PTPTN


Satu tindakan PTPTN yg paling tidak rasional dan tidak mengikut undang2 serta  hak kesamarataan setiap warganegara Malaysia mengikut perlembagaan negara..dek kerana sakit hati yg amat sangat di atas kejayaan Kerajaan Pakatan Rakyat mentadbir negeri selangor dgn berjaya dan mesra rakyat...regim umno/apco ini sanggup membuat honar dan khianat terhadap rakyat negeri selangor yg tidak berdosa...setelah isu air dan isu pasir gagal utk menjadi senjata politik utk menghancurkan Pakatan Rakyat...regim zalim haji najib ini muncul pulak dgn idea gila utk menyekat pinjaman PTPTN kpd pelajar2 Unisel..tidakan sabotaj regim umno/apco ini akan menambahkan rasa benci rakyat kpd regim 'haram jadah' haji najib ini..dimanakah slogan ciptaan apco 'rakyat didahulukan..tu??? hanya kerana dendam polik...umno/apco sanggup menafikan hak rakyat utk mendapatkan pendidikan..natijah dari permainan politik kotor umno/apco ini ialah..mereka akan tumbang secara total dlm pru ke 13 ini..kita tungguuuu!!

Nampaknya
PTPTN pun sudah menjadi perkakas politik regim umno/apco ini..sebenarnya regim umno/apco hanya hendak mencabar kerajaan Selangor supaya memberikan pendidikan percuma sehingga ke peringkat universiti secara percuma seperti yg dijanjikan dan diperjuangkan oleh Pakatan Rakyat selama ini...dgn harapan rakyat akan marah kepada Pakatan Rakyat..tetapi lupakah mereka yg Pakatan Rakyat hanya akan memberi pendidikan percuma sehingga ke peringkat universiti setelah Pakatan Rakyat menguasai Putrajaya dan negara..ketika itu barulah Pakatan Rakyat dapat menguruskan kewangan negara dan membuat dasar2 baru tentang arah tuju PTPTN ini...


Permohonan siswa baru Universiti Selangor untuk mendapatkan pijaman melalui Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) telah dibekukan, menurut perbadanan tersebut.

Seorang pegawai PTPTN ketika dihubungi melalui talian pertanyaan badan tersebut mengesahkan bahawa perkara itu dimaklumkan secara dalaman melalui emel.

Katanya lagi, tiada pekeliling secara hitam putih dikeluarkan berkenaan langkah tersebut.

Tinjauan Malaysiakini di satu laman forum PTPTN hari ini turut mendapati bahawa pinjaman kepada pelajar baru Unisel "ditangguhkan buat sementara waktu."

Ruangan forum berhubung syarat permohonan pinjaman kendalian Kementerian Pengajian Tinggi itu turut menyatakan bahawa PTPTN tidak lagi memberi pinjaman kepada pelajar Unisel.

Perkara itu dinyatakan salah seorang moderator laman forum berkenaan yang menggunakan nama "ptptn1" ketika menjawab satu soalan berhubung pinjaman PTPTN untuk pelajar Unisel pada 8 Mei lalu.

Pinjaman 'ditangguhkan'

Dalam satu lagi jawapannya pada 31 Mei berhubung isu sama, moderator berkenaan menyatakan bahawa "pinjaman bagi pelajar yang ingin menyambung pengajian di Unisel ditangguhkan buat sementara waktu."
Mengulas tindakan itu, naib canselor Unisel Prof Dr Anuar Ahmad berkata perkara itu mula disedari apabila pelajarnya cuba memohon pinjaman tersebut melalui sistem dalam talian sejak April lalu.

Katanya, permohonan pinjaman untuk siswa kampus tersebut buat masa ini dibekukan.

Katanya, Unisel kemudiannya mengadakan perbincangan dengan PTPTN berhubung keputusan tersebut sejak minggu lalu.

Bagaimanapun, sebab pembekuan itu tidak dapat didedahkan kerana perbincangan masih berjalan, katanya lagi.

"Kita sedang berbincang dengan PTPTN jadi tidak banyak yang boleh didedahkan. Jika hujung minggu ini tiada makluman dari PTPTN kita akan hubungi mereka semula," katanya.

'Mangsa politik'

Tambahnya, tindakan tersebut mungkin menjejaskan pengajian lebih seribu pelajar yang baru mendaftar di Unisel.

"Jadi mereka ini kita benarkan meneruskan pengajian dan kita cuma minta bayar yuran pendaftaran RM500 sahaja," katanya.

Sementara itu, Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah sewaktu dihubungi berkata beliau tidak dapat memberikan sebarang ulasan mengenai perkembangan tersebut.

"Saya sukar hendak komen hal ini. Minta maaf," katanya.

Exco pendidikan Selangor, Dr Halimah Ali pula dalam satu kenyataan berkata PTPTN seharusnya bersikap profesional dan tidak menjadikan siswa berkenaan sebagai "mangsa politik pihak tertentu."

Katanya, PTPTN tiada sebab untuk mendiskriminasi pelajar dari IPT tertentu yang memohon pembiayaan.

"Namapun Satu Malaysia, tetapi mengapa wujud sikap pilih kasih terhadap pelajar Unisel," kata anggota lembaga pengarah Unisel itu lagi seperti dipetik laman TV Selangor.-mkini

1 comment :

  1. PTPTN ini merupakan satu cabang perniagaan regim UMPORNO/APCO utk mengenyangkan perut kroni2 mereka yg menjadi taukeh2 kolej2 swasta..pelajar2 akan terus teraniaya dgn di bebani hutang keliling pinggang pada usia yg masih muda..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails