BREAKING NEWS

Khaled Nordin Gali Kubur Untuk Dirinya Dan UmnoDgn rizab sebanyak RM1.8 bilion apa nak heran dgn ugutan lanun2 ummo/apco nih..sebagai sebuah negeri yg kaya Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor tiada masalah utk memperolehi dana RM30 juta dalam tempoh masa yang singkat utk membantu pelajar2 Unisel..plan MB Selangor utk mencairkan aset hartanah Unisel utk mendapatkan wang RM30 juta benar2 menjadi pukulan K.O kpd puak2 haramjadah umno/apco ini..mmg terkejut beruklah beruk2 ini dgn idea spontan MB Selangor ini..terus cepat2 ubah keputusan mereka..sendiri yg bodoh..sediri yg malu dgn keputusan flip-flop mereka sendiri..

betapa malang dn malunya rakyat malaysia krn mempunyai barisan menteri2 kabinet yg kesemuanya amat bodoh dn bangang..inilah akibatnya bila para cerdik pandai tidak mahu masuk parti umno/apco yg busuk sampai ke usus ini..para cerdik pandai semuanya dah masuk pakatan rakyat..tp  klau bab2 rasuah..bab2 rembat projek2 kerajaan..puak2 haramjadah ni terlampau cerdik le plak...mengalahkan prof university oxford..

mmg dah terbukti Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor  mampu untuk mengatasi masalah pembekuan pinjaman ini jika diteruskan oleh kerajaan persekutuan..betapa bertuahnya rakyat Selangor krn mempunyai seorang MB yang berjiwa rakyat dn bijaksana..Tahniah!! Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim!! wa caya sama lu!!


Umno telah memukul gendang menandakan bermulanya perang habis-habisan terhadap Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor dengan menjadikan anak-anak muda di Universiti Selangor (Unisel) dan Kolej Universiti Islam Selangor (Kuis) sebagai tebusan.

Menteri Pengajian Tinggi mengarahkan permohonan pinjaman PTPTN untuk pelajar baharu Unisel dibekukan. Timbalan Perdana Menteri pula menyokong  tindakan jahat ini.  Datuk Seri Noh Omar pula memberi kata dua-sama ada PKR mengaku silap isu pendidikan percuma atau pelajar menangung sengsara.

Terbaharu, PTPTN membenarkan pelajar Unisel memohon pinjaman pendidikan hanya selepas beberapa hari isu ini mendapat liputan meluas media massa. Keputusan flip flop ini mungkin tidak tahan dengan desakan dan kecaman pelbagai pihak termasuk parti komponen BN termasuk ahli Umno peringkat akar umbi yang menentangnya kerana menganiaya pelajar Melayu.

Tindakan Menteri Pengajian Tinggi yang membekukan PTPTN dan disokong pula Timbalan Perdana Menteri  adalah berniat jahat yang  akhirnya memakan diri sendiri.  Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata tindakan pembekuan ini adil tetapi selepas keputusan ini ditarik balik, apakah beliau berani mengatakan tindakan menarik balik pembekuan ini sebagai tidak adil?

Nampaknya kedua-dua Menteri dari Johor ini tidak tetap pendirian. Mereka mula kelam kabut kerana Johor yang menjadi kubu kuat Umno selama ini sedang menjadi sasaran utama Pakatan Rakyat. Pada pilihan raya akan datang,  Pakatan Rakyat akan pastikan Johor bukan lagi deposit tetap bagi Umno BN.

Kita percaya pembekuan ini ditarik balik kerana tidak tahan dengan desakan dalaman dan luaran atau juga Datuk Seri Khaled Nordin baru sedar bahawa pembekuan ini seumpama menggali kubur untuk dirinya dan Umno.

Perlembagaan Persekutuan menyatakan bahawa semua negeri di Malaysia berhak mendapat peluang pendidikan yang saksama, tidak kira negeri itu ditadbir oleh pembangkang atau pemerintah yang menepati konsep Federalisme.

Rakyat Selangor atau penduduk di Selangor membayar cukai lebih RM90 billion kepada Persekutuan atau 23% daripada pendapatan negara. Bagaimanapun, hanya RM370 juta sahaja diagihkan kepada Selangor dalam bentuk pelaburan pembangunan.

Nilai ini sama sekali tidak sepadan dengan sumbangan yang diberikan Selangor kepada pembangunan negara. Jelas sekali, Persekutuan mengamalkan diskriminasi melampau terhadap Negeri Selangor.

Kita sedar Umno BN sangat terdesak untuk merampas semula Selangor. Namun, tindakan zalim membekukan pinjaman PTPTN adalah keterlaluan dan tidak pernah berlaku dalam sejarah negara.

Tindakan ini menampakkan Umno BN telah mula beralih fokus kepada  mempertahankan Kerajaan Pusat kerana keyakinan untuk dapatkan semula Selangor semakin tiada harapan. Umno BN telah berpatah arang untuk merampas semula Selangor.

Kita berterima kasih kepada Khaled Nordin yang juga disebut-sebut bakal menggantikan Dato’ Abdul Ghani Othman, Muhyiddin dan Noh yang telah menggagalkan transformasi yang dicanang  Perdana Menteri.

Selepas ini, Khaled Nordin akan dijadikan kambing hitam sebagai punca kekalahan Umno BN, nasib yang sama dialami Dr Khir Toyo.

Oleh Faekah Hussin

* Penulis adalah Setiausaha Politik kepada Menteri Besar Selangor

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails