BREAKING NEWS

Haji Najib Sudah Tidak Kenal Dosa Dan Pahalasepatutnya haji najib K-POP yg mengaku dirinya sebagai seorang pemimpin Islam akan melaksanakan tanggungjawabnya sebagai seorang Islam yg sebenar-benarnya..janganlah hanya pandai mempergunakan pelbagai slogan berunsur Islam hanya utk kepentingan survival politik umno/apco semata-mata...mmg terserlah perangai busuk lg membusukkan haji najib nih..sampai tak kenal dosa dn pahala utk mengekang kebangkitan rakyat celik minda dlm pru yg ke 13 nanti..buat PRU pada musim haji bukanlah satu jalan mudah utk umno/apco memenangi pru..kerana iltizam dn keputusan rakyat yg telah dibuat sejak awal-awal lagi adalah senjata paling ampuh utk menguburkan umno/apco utk selama-lamanya..haji najib akan dianggap sebagai pengkhianat terhadap agama Islam sekiranya beliau memutuskan untuk mengadakan pru ke 13 ketika musim haji...nampaknya haji najib perlu disekolahkan semula oleh Dr Maza kerana menteri agama umno/apco sendiri tidak mampu utk berkata benar tentang tuntutan Islam yg sebenar-benarnya..

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mempertahankan langkah mengadakan pilihan raya ketika musim haji dengan alasan, perkara seperti itu pernah dijalankan sebelum ini.

Katanya pilihan raya ketika musim haji itu pernah diadakan sebelum ini.
"Saya takkan terikat pada apa-apa desakan pada PAS dan pemimpinnya. Dalam sejarah kita, kita pernah buat pilihan raya masa musim haji.

"Musim haji pernah diadakan masa (seorang bekas perdana menteri) pada tahun 86 atau 82," katanya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi Umno petang ini.

Pada ketika itu, seorang anggota jawatakuasanya dicalonkan dalam pilihan raya tersebut.
Namun calon berkenaan tidak dapat dihubungi kerana berada di Mekah pada waktu itu.

"Jadi bila dia balik, dia terimalah hakikat bahawa dia tidak dapat jadi wakil rakyat," katanya.

Dalam pada itu beliau turut mengambil peluang untuk menyindir timbalan presiden PAS Mohamad Sabu yang memintanya bertanggungjawab sekiranya pilihan raya umum diadakan pada waktu itu.

"Dia lebih daripada Tuhan tentukan soal dosa dan pahala. Sebab kita tak sekat sesiapa nak pergi haji. Dia (orang nak pergi haji) pergi haji, pergilah.

"Dan itu mesti diutamakan bukan soal apa-apa urusan lain termasuk pilihan raya. Kalau dah buat ketetapan nak tunai haji, kita mesti teruskan," kata Najib.

Pinda perlembagaan

Sementara itu, Bernama melaporkan Najib sebagai berkata bahawa Perlembagaan Persekutuan perlu dipinda jika pilihan raya umum hendak diadakan selepas tempoh mandat pentadbiran kerajaan sedia ada mencukupi lima tahun dan bukannya lebih awal.

Katanya, tiada apa-apa yang menyekat kerajaan untuk mengadakan pilihan raya umum lebih awal atau menunggu sehingga cukup tempoh lima tahun mentadbir negara.

"Perlembagaan negara membenarkan Perdana Menteri pada masa berkenaan untuk menasihati Yang di-Pertuan Agong membubarkan Parlimen, tapi tidak lewat dari tempoh lima tahun. Itu peruntukan Perlembagaan.

"Selagi tak ubah peruntukan Perlembagaan, kita tak boleh kata kita perlu buat lebih awal sebagai satu ketetapan atau sampai penghujung lima tahun sebagai satu ketetapan. Maknanya kuasa budi bicara itu dibenarkan oleh Perlembagaan," katanya.

Beliau mengulas kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz di Parlimen semalam bahawa kerajaan sedang melakukan gerakan kecil-kecilan untuk mempertimbang bahawa pilihan raya umum diadakan apabila tempoh mandat pentadbiran kerajaan sedia ada mencukupi lima tahun dan bukannya lebih awal.

Oleh Zulaikha Zulkifli

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails