BREAKING NEWS

Bila Pulak Pengerusi Felda Nak Bercuti Panjang??KUALA LUMPUR, 10 Dis – Felda yang menjadi perhatian sejak beberapa bulan lalu disebabkan isu kepimpinan dan penyenaraian, dijangka berhadapan dengan kontroversi baru ekoran arahan agar Pengarah Besarnya Datuk Dzulkifli Abd Wahab bercuti selama lapan bulan.
Dzulkifli menerima surat berkenaan keputusan itu petang semalam.
The Malaysian Insider difahamkan arahan itu dikeluarkan di sebalik dakwaan bahawa Dzulkifli, yang dilantik ke jawatan itu dua tahun lalu, tidak sehaluan dengan Pengerusi Felda Tan Sri Isa Samad dalam banyak perkara kontroversi, yang mendapat protes peneroka.
Antara perkara itu termasuklah proses penyenaraian Felda Global Ventures yang akan dilaksanakan tahun depan, isu perjanjian pajakan tanah dan kepimpinan Isa sebagai pengerusi Koperasi Permodalan Felda (KPF) sendiri.
Beberapa sumber rapat dengan Felda mengesahkan perkara tersebut sambil mendakwa ia memang mengejutkan banyak pihak.
Kata mereka, perkembangan itu akan merumitkan lagi dilema yang menyelubungi para peneroka.
“Saya dimaklumkan malam tadi bahawa Datuk Dzulkifli telah diarah bercuti selama lapan bulan, Datuk Dzulkifli terima surat petang semalam,” kata sumber itu.
“Saya juga ada bercakap dengan Datuk Dzulkifli, saya pun dapat maklumat yang sama,” kata satu lagi sumber yang percaya ia satu langkah awal mahu menyingkirkan beliau dari Felda selain menyisihkan peranannya dalam proses penyenaraian Felda Global Ventures Holdings.
Penyenaraian itu akan menyebabkan 360,000 hektar tanah milik Felda Plantations dipajakkan. Proses itu juga akan melibatkan peranan KPF.
Bagaimanapun Dzulkifli yang dihubungi pagi ini enggan mengulas mengenai perkara itu.
“Tiada komen,” kata beliau kepada The Malaysian Insider.
Beliau memberi jawapan yang sama apabila ditanya mengenai tindakan susulannya ekoran perkembangan tersebut.
“Saya tidak mahu komen,” katanya lagi.
Dzulkifli yang telah 30 tahun berkhidmat di Felda sebelum ini merupakan Timbalan Pengarah Besar (Perusahaan Perladangan dan Pembangunan Kebun) agensi pusat itu.
Sumber juga memberitahu, Isa yang mengetuai Felda sejak awal tahun ini telah meminta Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak agar campur tangan dalam ‘kontroversi’ semasa agensi berkenaan dan permintaan itu telah diluluskan.
“Maklumat yang saya terima menunjukkan surat mengenai arahan bercuti dikeluarkan menerusi setiausaha sulit kanan perdana menteri, sebab Felda terletak di bawah penyeliaan Jabatan Perdana Menteri,” kata sumber itu dan menambah bahawa surat arahan itu walaupun dikeluarkan semalam tetapi bertarikh 21 November lalu.
“Bermakna tarikh kuat kuasa surat telah dipercepatkan, proses penyenaraian akan dijalankan semasa beliau bercuti” katanya lagi.
Proses penyenaraian di Bursa Saham dijadual akan dilaksanakan pertengahan tahun depan.
Isu terbaru ini muncul kira-kira dua minggu selepas Ketua Peneroka Felda Kebangsaan Shamsuddin Othman meminta Isa memohon maaf atas alasan telah menghina beliau pada satu majlis terbuka.
Isa menegaskan beliau tidak akan meminta maaf.
Shamsudin, 59, yang juga Naib Pengerusi Jawatankuasa Perunding Peneroka Wilayah Johor Bahru, merupakan satu-satunya wakil peneroka yang berada dalam Ahli Lembaga Pengarah Felda.
Konfrontasi antara peneroka dengan Pengerusi Felda bermula apabila Isa didakwa dilantik secara ‘kontroversi’ menjadi pengerusi KPF dengan mengetepikan Zulkifli dan perkembangan itu menyebabkan kepimpinan Felda terpecah dua kepada dua kelompok.
Sebelum ini, Persatuan Anak-Anak Peneroka Kebangsaan (Anak) melancarkan kempen mendakwa Isa sebenarnya tidak layak menjadi ahli KPF dan keahliannya dalam koperasi adalah bertentangan dengan undang-undang disebabkan jawatan beliau sebagai pengerusi koperasi hanya bertaraf kontrak.
Undang-Undang Kecil KPF mensyaratkan bahawa mereka yang layak menjadi ahli KPF ialah peneroka Felda, isteri dan anak-anak dan juga kakitangan Felda yang berstatus tetap.
Anak telah membawa kes berkenaan ke Suruhanjaya Koperasi Malaysia.
Oleh G ManimaranHaji Najib Melantik Perasuah Tegar Menjadi Pengerusi Felda

Pelantikan Tan Sri Isa Samad sebagai Pengerusi Felda yang baru membuktikan
‘komitmen’ Perdana Menteri, Datuk Seri Najib dalam memerangi rasuah selama ini hanya sekadar sandiwara semata-mata,  kata Naib Presiden KEADILAN, Fuziah Salleh.
Menurut Fuziah, keputusan pelantikan itu membuktikan dengan jelas pendakwaan beberapa personaliti penting sebelum ini sekadar usaha membina imej Umno-BN menjelang pilihan raya umum  akan datang.
“Pelantikan Isa adalah petunjuk jelas BN tidak serius memerangi rasuah dan hanya bersandiwara semata-mata. Bagaimana mungkin Isa Samad, yang integritinya diragui dan digantung enam tahun bermula 2005 dari keahlian Umno disebabkan amalan politik wang, dilantik sebagai Pengerusi Felda dan diharap membela nasib peneroka?” soal Fuziah.
Fuziah merujuk tindakan kerajaan yang baru-baru ini mendakwa Mantan Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Khir Toyo atas tuduhan rasuah berhubung pemilikan tanah dan rumahnya yang dianggar berharga RM24 juta.
Ia termasuk kenyataan  Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk meneruskan siasatan terhadap bekas Pengerusi Syarikat Penerbangan Malaysia, Datuk Tajuddin Ramli di atas kerugian RM8 bilion syarikat tersebut.
Menurut Fuziah, Najib yang sebelum ini menggariskan beberapa perkara dalam sasaran pentadbirannya menjelang 2012, antaranya usaha untuk memerangi rasuah, adalah merupakan retorik semata-mata.
Tambah beliau, pelantikan Isa sebagai Pengerusi Felda juga merupakan bukti Umno ketandusan pemimpin berkualiti untuk diketengahkan dan akhirnya terpaksa memilih mereka yang mempunyai imej buruk dan terpalit dengan amalan rasuah atau dikenali sebagai ‘politik wang’ dalam Umno.
“Melantik Isa Samad sebagai Pengerusi Felda adalah bukti Umno terdesak, seolah-olah tiada lagi pemimpin Umno yang layak menerajui institusi tersebut, ” kata Fuziah.
Semalam, Tan Sri Isa diumumkan mengambil tempat Tan Sri Dr Mohd Yusof Noor sebagai pengerusi Felda, bermula 1 Januari 2011.
Pelantikan Isa mengetuai Felda mengundang banyak kontroversi kerana beliau sebelum ini digantung keahliannya dalam Umno kerana politik wang. Isa digantung keahlian Umno selama enam tahun bermula tahun 2005 setelah  didapati membeli undi pada pemilihan Umno tahun 2004.

Tahun lalu, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan Penunjuk Prestasi Utama (KPI) Nasional yang merangkumi enam bidang keberhasilan Utama (NKRA) termasuk usaha memerangi rasuah, selain menggubal Akta Pendedah Salahlaku bagi menggalakkan pemberi  maklumat tampil mendedahkan jenayah rasuah dan salah laku lain.
SUMBER

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails