BREAKING NEWS

Tabik 'Spring' Untuk Datuk A. Samad Said Dan Zunar


Datuk A Samad Said: Puisi Sudah Jadi 'SENJATA'
Nukilan-nukilan hebat karya Datuk A.Samad Said membuatkan gerombolan UMporNO-BeEnd jadi hilang akal.


…Buah ranum pada tangkai; bahasa gugur dari hati, sekali janji, sekali nafi; sekali pancang, sekali pincang,iktibar apakah semua ini? Lalu pemimpin angkuh berkata …Aku apa peduli, kalaupun Shakespear turun ke bumi! Jangan berikan undi, pada mereka yang menghina bahasa sendiri. Jangan diundi pemimpin yang …bertelinga satu, berlidah dua. – Datuk A. Samad Said


Sasterawan negara Datuk A Samad Said berkata, siasatan polis yang dijalankan ke atasnya hari ini menunjukkan puisi telahpun menjadi "satu senjata" dan bukan lagi satu hiburan semata-mata.

Dalam pada itu, beliau turut menyuarakan rasa sedih ke atas tindakan polis yang menjalankan siasatan ke atasnya di bawah Akta Hasutan, sedangkan puisinya itu mengandung niat "murni."

"Apa yang saya lakukan ialah merakamkan satu peristiwa di mana saya fikir, untuk memperbaiki suasana, bukan untuk memperburukkan suasana.

"Dalam puisi saya itu memang saya katakan kita sebenarnya perlu mempersuci demokrasi bukan memperkeruhkan atau mencemarinya.

"Dalam puisi itu adalah saranan-saranan yang saya fikir amat suci yang sepatutnya dihargai bukan dicurigai," katanya lagi ketika mengulas siasatan bawah Seksyen 4(1)(b) Akta Hasutan itu.

Beliau turut disiasat mengikut Seksyen 27(5) Akta Polis berhubung pengucapan puisinya di majlis pelancaran BERSIH 2.0 pada 19 Jun lalu.

Tanpa menunjukkan rasa gentar, A Samad turut menepis pandangan bahawa tindakan pihak polis itu akan terus menekan golongan karyawan daripada menyatakan pandangan mereka mengenai perkembangan semasa.

"Barangkali (polis) memberi amaran, tapi itu kalau seorang sasterawan, ini sememangnya lebih mendorongnya, menaikkan semangatnya oleh kerana mereka mulai tahu kesusasteraan mempunyai kuasa juga.

"Saya fikir puisi sekarang sudah diterima sebagai alat berkesan sebagai senjata. Dulu puisi ini untuk menghibur-hiburkan saja, sekarang rupanya puisi sudah mendapat perhatian yang amat luar biasa," katanya lagi ketika ditemui selepas disiasat lebih sejam hari ini di ibu pejabat polis daerah Dang Wangi.

Siasatan hari ini merupakan tindakan kedua ke atas A Samad selepas tindakan sama dijalankan ke atasnya pada Mac 2009 berhubung dasar pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris.

Terdahulu ketika dihubungi Malaysiakini, A Samad berkata ucapan berkenaan turut dimuatkan di laman blog peribadinya – samadsaid.wordpress.com.

Ucapan berkenaan antara lainnya menyentuh mengenai gambaran media arus perdana ke atas kumpulan BERSIH 2.0.

"Kita maklum bahawa gergasi media arus perdana kini sedang ikut garang menghempit kita dalam arus peristiwa yang semakin durjana. Kita sedang berlawan dengan keangkuhan yang pejal.

"Oleh media arus perdana ini, kita sewenangnya digambarkan sebagai kumpulan 'siasah' yang sangat bercita-cita buruk.

"Lebih buruk, kita digambarkan sebagai kelompok yang sengaja ingin menggelorakan masyarakat seburuk hajat," ucapan itu dipetik.

Zunar Saman Kerajaan Dan Polis


Karya-karya Zunar yang kreatif,sinis dan penuh intelektual  amat menakutkan kerajaan 1Malaysia.

Kartunis politik kontroversi, Zunar memfailkan saman terhadap kerajaan dan empat pihak lain kerana menangkap beliau pada 24 September tahun lalu, yang dianggap sebagai berniat jahat.

Selain kerajaan, Zunar atau nama sebenarnya Zulkiflee Anwar Ulhaque  menamakan Kementerian Dalam Negeri, Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar, Penolong Penguasa Polis (ASP) Arikrishna Apparau dan ASP Marina Hashim sebagai defenden.

Beliau sebelum ini ditahan di bawah Akta Hasutan pada hari pelancaran buku kartunnya bertajuk Cartoon-O-Phobia pada 24 September 2010. Polis turut merampas 66 naskah buku tersebut yang dijumpa dalam premis beliau di Sepakat Efektif Sdn Bhd, beserta satu lukisan kartun karyanya.

Menurut peguam mewakili plaintif dari Lawyers For Liberty (LFL) Latheefa Koya, tuntutan itu dibuat kerana penahanan Zunar yang direman selama sehari tanpa kehadiran pegawai penyiasat, adalah tidak berasas.

Latheefa berkata, polis juga gagal memberi penjelasan mengapa Zunar ditangkap di bawah Akta Hasutan dan menunjukkan ciri hasutan terkandung pada buku tersebut.

“Masa kita tanya, ciri mana yang beri unsur hasutan, mereka gagal memberikan bukti yang dikatakan mengandungi ciri hasutan. Selepas tangkapan dibuat,Zunar telah dibawa lebih kurang tujuh balai dan akhirnya beliau tidak ditanya soalan dan terus direman sehari,” kata Latheefa ketika sidang media di perkarangan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur di sini hari ini.

Kata beliau, pelbagai keraguan timbul semasa penangkapan dibuat kerana polis yang menangkap Zunar datang dari Balai Polis Brickfields tetapi beliau direman di Sepang.

“Penangkapan Zunar berniat jahat, kenapa perlu menangkap dan meletakkan Zunar dalam lokap sehari dan esoknya diberikan perintah tahanan reman sehari lagi. Kalau buku ini dikatakan unsur hasutan, mereka sudah merampas 66 buah buku, mereka boleh siasat dan panggil Zunar bila-bila masa untuk beri keterangan dan kenapa perlu menangkap,” ujarnya.

2 comments :

  1. kebenaran tetap kebenaran. walaupun ia kuning.

    ReplyDelete
  2. Farihah Ahmad: mcm pernah dengar je ayat tu..hehe

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails