BREAKING NEWS

Libya Dakwa Negaranya “Diceroboh Musuh”


TRIPOLI, 20 Mac — Tentera perikatan Amerika Syarikat dan Eropah melancarkan tindakan ketenteraan dinamakan operasi Odyssey Dawn ke atas Libya semalam (tengah malam dan awal pagi ini, waktu Malaysia) untuk memaksa Muammar Gaddafi menghentikan serangan ke atas rakyatnya sendiri, sekali gus meninggalkan tampuk kepimpinan.
Kempen perikatan itu dilihat sebagai yang terbesar sejak Perang Iraq hampir lapan tahun lalu.
Ekoran serangan itu, televisyen kerajaan Libya melaporkan negaranya “diceroboh musuh”.
Pesawat-pesawat perang melepaskan serangan pertama dengan memusnahkan kereta kebal pasukan tentera kerajaan di Benghazi, sebelah timur Libya.


Selain Amerika Syarikat, perikatan Barat itu terdiri daripada Britain, Perancis, Kanada dan Itali.
Beberapa jam kemudian (awal pagi ini waktu Malaysia), kapal perang dan kapal selam Britain dan Amerika Syarikat melancarkan lebih daripada 110 peluru berpandu ke atas pangkalan pertahanan udara di sekitar Tripoli - ibu negara Libya dan bandar raya Misrata di sebelah barat, yang dikuasai tentera Muammar.
Pentagon berkata operasi ini diadakan untuk menguatkuasakan resolusi PBB yang mengenakan zon larangan terbang dan apa jua pendekatan bagi menghentikan tindakan ketenteraan Muammar di negaranya ekoran kebangkitan rakyat yang berlarutan sejak sebulan lalu.
Resolusi itu diluluskan tiga hari lalu.
Malah serangan ini dilancarkan beberapa jam selepas perikatan itu dan negara Arab mengadakan mesyuarat khas di Paris semalam.
“Ini bukan hasil yang Amerika Syarikat atau mana-mana rakan kami mahukan,” kata Presiden Barack Obama yang sedang mengadakan lawatan ke Brazil.
“Kita tidak boleh berdiri begitu sahaja apabila seorang penzalim memberitahu rakyatnya bahawa tidak ada belas kasihan,” kata beliau.
Tidak sampai dua jam selepas Obama mengeluarkan kenyataan itu, Muammar pula muncul di televisyen sambil merayu kepada negara-negar Arab dan Amerika Latin supaya “berdiri bersama rakyat Libya, menentang pencerobohan ini yang tidak akan membawa apa-apa kesan, sebaliknya menjadikan rakyat Libya lebih kuat dan bersatu.”
Di Washington, Laksamana Muda William E. Gortney berkata, peluru berpandu dilepaskan daripada beberapa kapal pemusnah Amerika Syarikat dan juga kapal-kapal selam serta satu daripada milik Britain.
Katanya, serangan itu mengenai lebih daripada 20 lokasi tentera udara Libya sepanjang kawasan pantai Mediterranean dan sebelah barat.
Katanya, serangan ini hanya bahagian pertama siri kempen mereka dan lebih banyak serangan sudah dirancang.
Kapal Amerika Syarikat yang terlibat termasuklah USS Barry, USS Stout, USS Providence, USS Scranton dan USS Florida manakala satu kapal selama Britain Westminster.
Dalam pada itu, laporan terbaru pagi ini menyebut Libya mahu Majlis Keselamatan PBB mengadakan mesyuarat tergempar ekoran serangan Barat sejak semalam.
Laporan stesen televisyen Al Jazeera dan Al Arabiya yang menyiarkan harapan itu tidak memberi sumber bagi berita tersebut.

Dalam pada itu pemimpin Libya Muammar Gaddafi berkata beliau akan menghimpunkan rakyatnya untuk mempertahankan negara itu daripada serangan perikatan Barat, yang beliau melabelkan sebagai “penjajah, penceroboh.”
Tentera perikatan melancarkan serangan sejak lewat semalam dengan melepaskan lebih 100 peluru berpandu.
“Kini perlu untuk membuka semua gedung dan membekalkan rakyat dengan senjata, dengan segala jenis senjata, untuk mempertahankan kemerdekaan, perpaduan dan maruah Libya,” kata Muammar dalam ucapannya yang disiarkan menerusi televisyen beberapa jam selepas serangan itu.
“Kami meminta rakyat dan warganegara Arab dan negara-negara Islam, Amerika Latin, Asia dan Afrika berdiri bersama rakyat Libya untuk menentang pencerobohan ini,” kata Muammar.
Beliau juga berkata, kawasan Mediterranean dan Afrika Utara kini menjadi medan pertempuran dan kepentingan negara-negara di rantau itu berhadapan dengan bahaya sekarang. — Reuters

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails