BREAKING NEWS

Kematian tragis Sosilawati yang amat menyayat hati..AL FATIHAH..


KUALA LUMPUR, 15 Sept — Jutawan produk komestik, Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga pengiringnya dilaporkan dibunuh dan dibakar oleh pekerja-pekerja suspek utama — menyingkap kembali kes pembunuhan membabitkan pasangan Mona Fandey 17 tahun lalu.
Berdasarkan laporan media hari ini,  keempat-empat mangsa kemungkinan dibunuh oleh sekurang-kurangnya tiga pekerja atas arahan suspek-suspek utama.
The Star melaporkan suspek-suspek utama mengarahkan tiga pekerja lelaki membunuh mereka di ladang kelapa sawit di Sungai Gadung.
Dipercayai ladang itu dimiliki oleh peguam adik-beradik yang ditahan.

Pembunuhan itu dipercayai berlaku selepas Sosilawati pergi menemui suspek berkenaan untuk mendapatkan wang pendahuluan berhubung urus niaga tanah bernilai RM25 juta.
Keempat-empat mangsa dikatakan dipukul dan dibunuh sebelum dibakar.
Bagaimanapun sehingga kini polis belum dapat mengenal pasti identiti mangsa yang didapati dibunuh dan dibakar, yang abu mereka dibuang ke dalam sungai.
Polis mengesahkan kematian mereka setakat ini berdasarkan pengakuan suspek-suspek utama.
Pada Julai 1993, negara dikejutkan dengan modus operandi yang digunakan dalam kes menyayat hati.
Sekali imbas ia mirip kepada modus operandi yang digunakan oleh pasangan bomoh Maznah Ismail, Mohd Affendy Abdul Rahman serta pembantu Juraimi Hussin dalam kes bunuh bekas Ahli Dewan Undangan Negeri Kawasan Batu Talam, Datuk Idros.
Wakil rakyat itu dibunuh antara pukul 11 malam 2 Julai 1993 dan 12 tengah 12 tengah malam 8 Julai 1993.
Misteri pembunuhan  Sosilawati terungkai selepas polis menahan lapan individu berusia 19 hingga 41 tahun, termasuk dua wanita sejak Jumaat lalu.

Kesemua suspek disyaki membunuh Sosilawati, 47 bersama pembantu peribadinya, Kamaruddin Shamsuddin, 44, peguam peribadi, Ahmad Kamil Abd. Karim, 32 dan pegawai CIMB, Noorhisham Mohamad, 38 yang telah dilaporkan hilang sejak 30 Ogos lalu.
Penemuan beberapa barang bukti mangsa di Sungai Kanchong Laut, Tanjung Sepat yang dijumpai oleh Pasukan  Penyelam Gerakan Marin semalam mengukuhkan lagi bukti kesemua mangsa dipercayai dibunuh dengan kejam.
Dalam pada itu, Utusan Malaysia melaporkan beberapa barang bukti yang dijumpai ialah  besi, sebatang kayu dengan kesan terbakar, pisah bilah berbentuk sabit, dan barangan milik peribadi milik mangsa yang didakwa sebelum ini dipakai oleh mangsa iaitu jam tangan berjenama Rolex.
Malah terdapat bukti baru yang mengaitkan pembunuhan kejam itu dengan penemuan enam keping zink yang dipercayai digunakan untuk melapik badan-badan mangsa sebelum dibakar.
Maklumat mengenai pembunuhan tidak berperikemanusiaan ini didedahkan sendiri oleh salah seorang daripada tiga suspek lelaki yang ditahan polis.
Bahan bukti yang dijumpai dapat mengukuhkan lagi pembabitan kesemua suspek dengan kes pembunuhan tersebut.


Misteri kehilangan mangsa terjawap apabila polis menzahirkan kecekapan mereka apabila berjaya menahan suspek yang akhirnya membantu siasatan dan membawa kepada penemuan barang bukti dalam pembunuhan kejam ini.
Kes Sosilawati bermula dengan laporan kehilangannya apabila gagal dihubungi oleh ahli keluarganya pada 30 Ogos lalu iaitu pada hari sama keempat-empat mangsa dilaporkan menemui seorang peguam bergelar Datuk untuk urusan jual beli tanah.
Kesemua mangsa dipercayai dibunuh dengan kejam terlebih dahulu sebelum dibakar di Ladang Gadong, Tanjung Sepat dan dibuang abu mereka ke dalam Sungai Ladang Gadong bagi menghapuskan bukti.
Bahan bukti yang dijumpai dalam kedua-dua kes cuba dilupuskan dengan sebaik mungkin namun gagal apabila kecekapan polis dalam mengendalikan kes mengatasi segalanya.
Akhbar New Straits Times pula melaporkan penahanan suspek kes ini kemungkinan boleh membantu siasatan 17 kes pembunuhan sebelum ini.

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails