BREAKING NEWS

Orang kepercayaan Samy Vellu didakwa menipu MIED RM4 juta

 

KUALA LUMPUR, 11 Mei — P. Chitrakala Vasu, bekas ketua pegawai eksekutif MIED yang juga orang kepercayaan Presiden MIC Datuk Seri S. Samy Vellu hari ini didakwa menipu sayap pendidikan MIC itu dengan menggunakan tiga keping cek bernilai RM4 juta.

Dia mengaku tidak bersalah atas tiga pertuduhan yang dikenakan di Mahkamah Sesyen di sini pagi ini.
Chitirakala, 39, didakwa dengan curangnya telah menipu Tan Sri M. Mahalingam, 74, pengarah syarikat dan juga sebagai penandatangan cek kepada MIED Sdn Bhd dengan memperdayakan beliau untuk mempercayai bahawa bayaran sebanyak RM1 juta kepada syarikat Silver Line Services Sdn Bhd sebagai bayaran balik kepada pinjaman kepada Tan Sri Abdul Rashid Manaf, 64.
Mahalingam merupakan bekas timbalan menteri dan bekas naib presiden MIC.
Perbuatan Chitirakala itu telah mendorong Mahalingam untuk menandatangani sekeping cek Bumiputera Commerce, yang mana bekas bendahari agung MIC tidak akan melakukannya jika tidak diperdayakan sedemikian.
Dia yang berasal dari Shah Alam, didakwa melakukan kesalahan itu di MIED, Menara Manickavasagam, pada 9 Jan 2007.
Ibu kepada dua orang anak itu juga turut didakwa terhadap dua pertuduhan sama, masing-masing melibatkan RM1 juta dan RM2 juta, di tempat yang sama, pada 30 Januari dan 3 Mei 2007 kepada orang yang sama.
Pertuduhan terhadap Chitirakala mengakhiri siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia yang berlarutan kira-kira setahun.
Persekitaran mahkamah kelihatan sunyi dan tidak dramatik meskipun laporan media sebelum ini memperlihatkan ia sebagai kes yang menarik untuk diikuti kerana melibatkan kepimpinan MIC.
Hanya bekas penyokong kuat Samy Vellu yang baru-baru ini mengkritik beliau, Bharat Maniam berada di pekarangan mahkamah.
Chitrakala memberitahu The Malaysian Insider: “Saya lega kerana perkara ini akhirnya datang ke mahkamah. Saya yakin kebenaran akan terbela.”
Perbuatan Chitirakala itu telah didakwa mendorong Mahalingam untuk menandatangani sekeping cek Bumiputera Commerce, yang mana bekas bendahari agung MIC tidak akan melakukannya jika tidak diperdayakan sedemikian.
Dia yang berasal dari Shah Alam, didakwa melakukan kesalahan itu di MIED, Menara Manickavasagam, pada 9 Jan 2007.
Ibu kepada dua orang anak itu juga turut didakwa terhadap dua pertuduhan sama, masing-masing melibatkan RM1 juta dan RM2 juta, di tempat yang sama, pada 30 Januari dan 3 Mei 2007 kepada orang yang sama.
MIED merupakan cabang pendidikan parti MIC.
Bagi kesemua kesalahan itu, Chitirakala didakwa mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga 10 tahun dan sebat, serta boleh dikenakan denda. Timbalan Pendakwa Raya Kevin Morais menawarkan jaminan RM30,000 dengan seorang penjamin atas alasan jumlah yang terlibat adalah besar dan tertuduh didakwa mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan menunjukkan kesalahan dan hukuman yang serius.
Peguam bela, Saseedharan Menon yang mewakili tertuduh memohon kepada mahkamah supaya mengurangkan wang jaminan memandangkan anak guamnya telah membantu sepanjang siasatan polis.
Bagaimanapun, Kevin membantah dengan alasan beliau menerima laporan bahawa tertuduh tidak bekerjasama dan gagal menghadirkan diri ketika siasatan dilakukan ke atas dirinya.
Hakim Azizah Mahamud mengekalkan wang jaminan RM30,000 dengan seorang penjamin dan kemudian menetapkan 14 Jun ini untuk sebutan kes dan bagi pihak pendakwaan membekalkan kesemua dokumen yang diperlukan oleh pihak pembelaan.-themalaysianinsider

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails