BREAKING NEWS

“Hairannya mengapa kini baru ditimbulkan soal merujuk tuhan agama Kristian sebagai Allah di mana selama ini ia dirujuk dalam kitab suci mereka sebagai 'Lord' saja.MAFIABOSS ONLINE:

KUALA LUMPUR: Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), menggesa kerajaan melalui Kementerian Dalam Negeri (KDN) memfailkan rayuan berhubung keputusan Mahkamah Tinggi membenarkan akhbar Herald-The Catholic Weekly menggunakan kalimah Allah di dalam penerbitannya.

Setiausaha Agungnya, Datuk Dr Maamor Osman, dalam satu kenyataan di sini, semalam, supaya keputusan itu dikaji semula dan melarang mana-mana agama selain Islam menggunakan kalimah Allah.

“Negara sudah menikmati suasana kebebasan beragama selama mana Islam menjadi agama rasmi negara dan semua kaum di negara ini harus menghargainya dengan tidak cuba menggugat melalui tindakan kurang bijak membangkitkan perkara remeh seperti ini,” tegasnya.

Menurutnya, PPIM bimbang keputusan itu bakal mencetuskan keadaan huru-hara dalam negara apabila umat Islam yang sensitif dengan perkara menyentuh soal kepercayaan dan agama bertindak balas jika isu itu berterusan.

“Hairannya mengapa kini baru ditimbulkan soal merujuk tuhan agama Kristian sebagai Allah di mana selama ini ia dirujuk dalam kitab suci mereka sebagai 'Lord' saja.


“Umat Islam mengenal Allah berserta sifatnya sekali dengan ketauhidan yang meliputi ketauhidan rububiah, uluhiah dan asma' wa sifat. Umat Islam percaya Allah yang bercirikan ahadiah dan samadiah,” katanya.

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails