BREAKING NEWS

Gambar Ini Membuktikan Yang Umar Azmi Tidak Bersalah!!Lihat gambar di atas,dimanakah kedudukan Umar Azmi ketika Fahmi Reza diseret oleh gerombolan pegawai penguatkuasa  DBKL?

Dipenjara 1 bulan dan denda RM1,000 kerana merakam video.

Dalam penghakimannya, Majistret Zaki Asyraf berkata, "tertuduh tidak sepatutnya berada terlalu dekat dengan rakannya, Fahmi Reza untuk mengambil gambar sehingga menghalang penguat kuasa DBKL menjalankan tugas."

Selain Umar, terdapat 3 kawan-kawan occupier Occupy Dataran lain yang merakam video insiden penangkapan pada hari tersebut, tapi hanya Umar saja ditangkap, didakwa dan dihukum.

Selain Umar, terdapat lebih 3 kawan-kawan occupier lain yang berada lebih dekat dengan aku waktu aku ditangkap 3 orang penguatkuasa DBKL, tapi hanya Umar saja ditangkap, didakwa dan dihukum.

Selain Umar, terdapat berpuluh-puluh occupier dan mahasiswa lain yang berkhemah dan bermalam di Dataran Merdeka bersama Umar, tapi hanya Umar saja ditangkap, didakwa dan dihukum.

Umar ditangkap sekali ketika rombongan penguatkuasa DBKL yang menangkap aku accidentally bertembung dengan Umar (yang sedang berdiri merakam video) dalam perjalanan mereka membawa aku ke van DBKL di tepi jalan.

Atas kesalahan secara tidak sengaja bertembung dengan penguatkuasa DBKL ketika sedang merakam video, Umar ditangkap dan didakwa "dengan sengaja menghalang seorang penjawat awam iaitu Pegawai Penguat Kuasa DBKL, Mohd Masran Mamat, 34, daripada menjalankan tugas menangkap dan mengiringi Fahmi Reza di Dataran Merdeka pada jam 8.05 pagi, 22 April lalu."

Kerana ini Umar dihukum penjara 1 bulan dan denda RM1,000 yang berkuatkuasa serta-merta atas satu kesalahan yang tidak dia lakukan.

Kini Umar dipenjara di Penjara Kajang menunggu hari rayuan kes di Mahkamah Tinggi pada hari Isnin nanti.

Solidariti untuk Umar.

Free Umar.

SUMBER
1 comment :

  1. ALLAH SWT menjanjikan neraka jahanam kepada pemimpinx, hakimx dan polisx yang menganiaya orang semasa didunia.
    Jelas sekali merekax ini tidak mempercayai dengan janji
    ALLAH SWT.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails