BREAKING NEWS

Kuasa konservatif dalam UMNO membantutkan perubahan yang cuba dibawa oleh Najib


PRK Bukit Gantang, Hulu Selangor dan Sibu memperlihatkan sokongan padu pengundi Cina terhadap Pakatan Rakyat.  Malah, sikap pengundi menolak rasuah politik (sogokan wang) seolah-olah memberi tamparan yang sengit terhadap Najib dalam usahanya mendapatkan sokongan pengundi Cina.
Namun demikian, satu fenomena lagi yang jelas muncul di Pandamaran, Hulu Selangor, Sibu hinggalah Johor Bahru kebelakangan ini, iaitu sambutan hangat daripada pengundi Cina terhadap Najib ketika lawatan beliau ke tempat-tempat tersebut.
"Kali pertama PM mengunjungi sini sejak n tahun", "PM menikmati makanan tempatan yang enak"..., ditambah pula dengan gambar lautan manusia, orang ramai menegakkan jari telunjuknya untuk menyokong 1Malaysia bersama Najib, menyarat di muka depan suratkhabar.
Bagaimana kita membaca kedua-dua fenomena yang bertentangan ini?  Pertama, kehangatan pengundi Cina menyambut ketibaan PM sekadar kelakuan bersopan, atau hanya berminat dengan cahaya kamera yang datang bersama orang besar, namun tiada kena-mengena dengan pilihan undi.  Kedua, pengundi Cina menyambut baik Najib, tetapi kesukaan mereka terhadap Najib tidak cukup untuk menghilangkan ketidakpercayaan terhadap UMNO?
Analisa kedua di atas mungkin boleh diperlihatkan menerusi contoh berikut.  Dalam kolumnya di Sinchew Daily, Lim Mun Fah memetik kata-kata pemimpin Pertubuhan Cina di Johor Bahru yang berbunyi, "Seandainya setiap pemimpin UMNO mesra rakyat, bersikap terbuka seperti Najib, bagaimana BN boleh hilang sokongan orang Cina?"
Seandainya soalan yang berlegar dalam minda kalangan masyarakat Cina hanya berbunyi, "Najib telah berubah, bagaimana pula dengan UMNO?", sebagaimana yang dikatakan penulis Sinchew Daily, maka Najib hanya perlu menutup mulut orang seperti Ibrahim Ali dan akhbar Utusan Malaysia buat sementara sebelum PRU, agar BN berkemungkinan besar untuk mengembalikan kemenangannya.
Malah, seandainya Najib singgah untuk sejam dalam perarakan hari besar Tua Pek Kong di Sibu (Najib hanya singgah selamat 10 minit), berjabat tangan dengan 500 orang, di samping tidak menyogok pengundi dengan RM5 juta di Rejang Park sehingga mengundang kesan sebaliknya, maka undi kepada BN mungkin bertambah ratusan, sehingga membawa kemenangan kepada BN.
Imej Najib melambung
Bukan mimpi seandainya dibayangkan Najib tampil sebagai pemenang di Sibu, kerana kawasan ini masih kubu BN yang kukuh pada dua tahun yang lalu.  Kini, PR dengan semangat berkobar-kobar menyasarkan Malaysia Timur.  Persoalannya, jikalau diadakan PRK, bahkan pilihan raya negeri di Perak sekarang juga, apakah "Gelombang Najib" akan memenangkan BN?
Kalaulah jawapannya "ya", maka loceng kecemasan telah berdering di Barat Semenanjung, asas kuasa PR.  Tetapi, setahun yang lalu, imej Najib masih merudum berikutan rampasan kuasa di negeri Perak.  Najib tidak berani untuk turun berkempen di PRK Bukit Gantang kerana khuatir dengan kesan negatif yang mungkin dibawa dirinya.  Bukan sahaja orang dalam negeri, malah di luar negeri Perak berasa jijik apabila Najib dengan megahnya memperkenalkan empat ekor katak di Perak ketika rampasan kuasa.
Mengapa imej Najib, terutamanya di kalangan masyarakat Cina melambung dalam jangka yang amat singkat ini?  Lebih-lebih lagi, sepanjang jangka satu tahun ini, Najib membiarkan kumpulan seperti Utusan Malaysia, Ibrahim Ali, protes kepala lembu, golongan yang cuba memonopoli penggunaan kalimah Allah untuk terus melakukan apa yang dikehendaki sewenang-wenangnya.
Jikalau beliau berjaya mengawal kumpulan di atas, menutup mulut Ahmad Ismail, Nasir Safar daripada mengeluarkan hujah yang mengundang "malapetaka", jadi apakah Najib akan menjadi lebih mesra rakyat, bersifat terbuka sebagaimana yang disifatkan oleh Lim Mun Fah dalam tempoh setengah tahun yang akan datang?  Menjelang PRU ke-13, apakah Gelombang Najib bakal menangkis badaian tsunami politik pada tahun 2008?
Nilai orang Cina
Terdapat dua bacaan terhadap fenomena "Karisma Najib" dalam masyarakat Cina.
Pertama, "terkenal untuk 15 minit".  Orang ramai suka tengok, bergambar dengan orang ternama, agar turut menjadi tumpuan.  Jadi, apabila PM menjenguk ke rumah mereka buat kali pertama, ia semestinya sesuatu yang menggembirakan.  Jikalau Ketua Menteri atau Menteri Besar PR juga datang bertanya khabar, maka persepsi positif terhadap Najib akan diimbangi, atau sekurang-kurangnya tidak ditukar menjadi undi.
Bacaan keduanya sebegini.  Najib berjaya membina imej positif dirinya kerana harapan masyarakat Cina terhadap pimpinan UMNO terlalu rendah.  Hanya dengan tidak mendendangkan perkauman Melayu, Najib berjaya mengkagumkan masyarakat Cina yang tidak menaruh harapan terhadap UMNO, meskipun propaganda "1Malaysia" itu memperlihatkan kecetekannya.
Namun begitu, apakah ini berbeza dengan Pak Lah, yang turut membina imejnya sebagai mesra rakyat, bersikap terbuka sebaik sahaja beliau mengambil alih jawatan PM?  Apakah fenomena untuk membezakan antara pemimpin dengan parti ini akan berlanjutan sehingga PRU pertama PM baru ini?

Pada hakikatnya, kedua-dua bacaan ini mencerminkan kualiti budaya dan nilai masyarakat Cina.
Bacaan pertama meskipun tidak banyak menjejaskan proses pendemokrasian, namun menumpang bangga dengan ketibaan orang ternama, bermegah apabila orang berpangkat menjenguk tanpa mempersoalkan akhlak orang ini...bukankah apa yang berlaku pada ribuan tahun dahulu?  Apa yang berbeza adalah, kalau dahulu orang Cina melutut di tepi jalan, melaungkan agar Maharaja dilimpahi rahmat dan umur yang panjang hingga ribuan tahun, kini menjadi fans zaman moden yang mengambil gambar dengan telefon bimbit.
Apa yang lebih bahaya adalah bacaan kedua.  Sejak bila permintaan, harapan kita terhadap pemimpin UMNO, diukur hanya dengan "mereka tidak mempermainkan sentimen perkauman dan agama secara langsung"?  Adakah ia membawa makna bahawa, seandainya pemimpin kerajaan bersikap sederhana dalam isu perkauman, maka kita tidak mempedulikan sama ada beliau memijak demokrasi, mencabul hak sivil, mencuri khazanah negara?
Peranan media
Setelah 8 Mac, kesedaran sivil semakin membangkit.  Demokrasi, negara hukum (rule of law), hak asasi manusia, sistem dua parti yang diperjuangkan pelopor gerakan masyarakat sivil pada tahun 1980-an, telah menjadi persetujuan asas golongan muda dan penduduk bandar tanpa mengira kaum.  Mengapa wujud pula pemikiran pemujaan pemimpin yang anti-intelektual dalam masyarakat Cina?
Apakah jenis manusia yang akan memuja Najib, biarpun pemerintahannya setahun ini mencatatkan rekod buruk - menumbangkan satu kerajaan negeri dengan rampasan kuasa, cubaan rampasan kuasa di negeri lain mengakibatkan kehilangan nyawa seorang pemuda, meninggalkan seorang janda dan anak.
Sementara itu, akhbar fasis dibiarkan terus menghasut populist, di samping menekan media yang bebas dan profesional, sehingga isteri perlu tampil mengawal stesen televisyen.
Adakah manusia itu orang tua yang selama ini hidup dalam pemerintahan autokratik, yang takut jika berlakunya huru-hara?  Adakah pemuda yang asyik menyalin jawapan standard lantaran pendidikan yang tidak mengajarkannya agar berfikir secara bebas?  Adakah kakitangan kerajaan yang periuk nasinya dikawal kerajaan?  Adakah peniaga kroni yang mendapat kontrak kerana kebergantungannya terhadap kuasa pemerintah?
Kita boleh faham seandainya golongan yang tersebut di atas.  Tetapi, seandainya bukan sahaja mereka di atas... Siapakahnya yang menyolek pemimpin sedemikian, agar kita percaya Najib telah menjadi baik, dan kini hanya menunggu masa agar UMNO menjadi baik seterusnya?
Hari ini, setelah sembilan tahun persekongkolan kuasa politik ekonomi untuk memonopoli akhbar Cina, semua warga yang prihatin terhadap masa depan negara wajib bertanya kepada diri, sanggupkah kita masih mengangguk kepada akhbar Cina untuk meneruskan agenda mereka untuk membantutkan, malah menongkah arus pendemokrasian negara kita dengan rencana mereka, sehingga kita menjadi katak yang masak dalam air yang dipanaskan secara perlahan-lahan?
Juga, pembangkang yang menikus dan terlalu berkira-kira bila berdepan dengan akhbar Cina selama ini, kerana takut diri mereka diboikot dalam akhbar Cina, wajib berdepan dengan persoalan ini.
-Wong Chin Huat/merdekareview

*Wong Chin Huat ialah pengkaji dan penganalisa politik.  Diterjemah dan disunting oleh Lim Hong Siang dari artikel asal, disiarkan di MerdekaReview, edisi bahasa Cina.
**Catatan editor:  Artikel ini ditulis dalam konteks di mana pengamal media Cina menyarat dada akhbarnya dengan rencana memuji pimpinan Najib secara individu.  Pada masa yang sama, kuasa konservatif dalam UMNO dipersalahkan kerana membantutkan perubahan yang cuba dibawa oleh Najib.

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails