BREAKING NEWS

Ketua Pemuda MCA Selangor cadangkan MCA,Gerakan dan MIC keluar Barisan Nasional


Ketua Pemuda MCA Selangor, Kow Cheong Wei mencadangkan agar MCA keluar Barisan Nasional bersama-sama parti komponen yang lain, termasuk Gerakan dan MIC.
"Kami tidak mahu dipandang ringan.  Jadi, apakah kita perlu meninggalkan BN, berdikari dan kemudiannya kembali ke BN semula?" Kow Cheong Wei dipetik oleh Sinchew Daily untuk berkata sedemikian dalam satu dialog politik bersama Pemuda MCA di Selangor dan Wilayah Persekutuan pada 30 April.
Beliau mendakwa dirinya menerima banyak sms yang mencadangkan agar MCA keluar dari BN.  Jadi, Kow Cheong Wei melontarkan persoalannya, dalam keadaan di mana matlamat BN tidak selari dengan dirinya, apakah MCA yang mendahulukan masyarakat Cina perlu keluar dari BN, membina kewibawaan dirinya di kalangan komuniti Cina, dan kembali ke BN selepas itu (cukup berwibawa)?
                                                        

Menurut laporan Sinchew Daily, isu yang dibincangkan dalam dialog politik itu termasuklah "bangsa atau negara yang harus didahulukan?".  Malah, mereka mempertikaikan sama ada sistem dua parti itu adalah check and balance, ataupun isu yang dilontarkan oleh pembangkang untuk mengaburi fokus, dalam konteks politik yang berorientasikan isu?
Pembangkang melontarkan "gas racun"
Selain itu, Kow Cheong Wei (gambar kanan) juga menyelar pembangkang, yang kononnya hanya membincangkan isu sistem dua parti di kawasan pengundi Cina, dan tidak menyentuh isu tersebut di kawasan pengundi Melayu.  Ahli Pemuda MCA yang lain turut membidas pembangkang kerana melontarkan "gas racun" kepada rakyat, supaya rakyat hilang yakin terhadap kerajaan.
Malah, pemuda MCA mengkritik bahawa tindakan membangkitkan isu sistem dua parti ini ibarat "bermain api".
Di samping itu, Ketua Pemuda Wilayah Persekutuan MCA, Chiew Lian Keng juga mencadangkan agar UMNO memberi kata putus dalam hubungannya dengan Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA).
Ka Siong: Tiba masanya menyerang balik
Ketua Pemuda MCA, Wee Ka Siong juga memberi amaran kepada Pemuda UMNO, bahawa kesabaran MCA mempunyai batasnya.  Sudah tiba masanya Pemuda MCA bangkit untuk menyanggah tuduhan bahawa MCA adalah liabiliti kepada BN, kata Wee Ka Siong yang juga Timbalan Menteri Pelajaran.
Wee Ka Siong (gambar kiri) menganggap Pemuda UMNO tidak harus menyimpulkan bahawa MCA patut keluar dari BN hanya berdasarkan keputusan PRK Hulu Selangor, yang memperlihatkan kehilangan sokongan masyarakat Cina terhadap MCA.
"Sesungguhnya kenyataan sedemikian keluar dari sebahagian ahli UMNO, namun hujah sedemikian cukup untuk membakar jambatan yang terjalin antara parti komponen BN, seoalah-olah memusnahkan asas kerjasama antara Melayu, Cina dan India dalam sekelip mata," kata Wee Ka Siong.
Cadangan keluar BN bukannya sesuatu yang baru di kalangan parti komponen BN selain UMNO.  Sebelum ini, Ketua Pemuda Gerakan, Lim Si Pin juga meluahkan pandangannya untuk "keluar BN demi mengembalikan maruah", pada awal bulan Mac, 2010.-merdekareview

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails